Château Les Graves de Viaud

Château Les Graves de Viaud

 

Château Les Graves de Viaud

« L’Émotion Nature » - Wijnen in harmonie met de natuur

In het hart van de Côtes de Bourg strekt Château Les Graves de Viaud zich uit over 15 hectare op een heuvel op het zuiden, bestaande uit wijngaarden, weilanden en bossen.

Het is in deze prachtige omgeving waar 11,5 ha wijnstokken zijn aangeplant op kleiachtige grindgronden en het is hier waar Philippe Betschart & familie zich in 2010, na rijke professionele carrières in andere beroepen, hebben gevestigd.

Hier leggen ze de nadruk op wijnbouw in harmonie met de natuur. Ze produceren biodynamische wijnen op een vegane en ethische manier.

Tijdens ons bezoek aan dit wijngoed in de warme zomer van 2022 hebben we van Philippe mogen ervaren wat dit inhoud. Lopend tussen de wijngaarden legt ons hij op gepassioneerde wijze uit hoe het wijngoed is opgebouwd, en dat er niet alleen ruimte is voor wijnstokken, maar ook voor bomen, moestuinen em natuurlijke wateropslag. Zo was ook onze hond Oslo blij een grote vijver tegen te komen waar hij met de warme temperaturen spontaan in dook voor wat verkoeling.

 Philippe legt uit hoe de wijngaarden worden bewerkt, waar bomen zijn bijgeplaatst en waarom dit belangrijk is. Bomen slaan namelijk aan de ene kant veel koolstofdioxide op, maar daarnaast vormen ze ook een habitat voor vogels, kleine dieren en insecten, wat het gehele ecosysteem meer in balans brengt.

Dit alles past geheel in de filosofie van Château Les Graves de Viaud. Ze zetten zich in voor een respectvolle wijnbouw van het milieu en het leven in het algemeen. Ver voorbij hun biologische en biodynamische aanpak, kiezen zij voor landbouw met respect voor de bodem (behoudslandbouw) en het dierenleven (verwijdering van alle dierlijke mest).

Sinds 2010 beoefenen zij deze vorm van landbouw, waarbij ze gebruiken zij Bordeaux-mengsels, kruidenpreparaten en gist- en bacteriefermentaties om ziekten te bestrijden. Bemesten van de bodems doen ze met plantenzaailingen en biodynamische preparaten. Ploegen is volledig verboden, evenals dierlijke compost die doorgaans afkomstig is van de industriële landbouw.

Ook bij het produceren van de wijnen wordt dit omgezet. De wijnen worden zo natuurlijk mogelijk gevinifieerd zonder enige oenologische inbreng. Hun Demeter-certificatie vereisen dat ze wijn maken zonder enige input, alleen zwavel is toegestaan. De fermentaties worden uitgevoerd met inheemse gisten. Het vaten duurt minimaal 25/35 dagen. Over het algemeen blenden ze de wijnen van de oogst, om de harmonie tussen de druivensoorten en de percelen te bevorderen.

Ze hanteren twee rijpingsstijlen: de fruitwijnen worden gerijpt in vaten of in zandstenen en terracotta amforen, waarbij de droesem wekelijks gedurende 1 jaar wordt geroerd. De andere jaargangen rijpen op vaten. De keuze van de vaten, hun grootte, hun leeftijd en de rijpingsperiode zijn onder andere afhankelijk van het type wijn en de rijpheid van het wijnjaar.

 

Sinds het begin van ons avontuur zijn de wijnen van Philippe een vast onderdeel van ons wijnassortiment. Het verhaal achter deze wijnen wat we zelf konden ervaren is fascinerend en inspirerend. Zij doen hun slogan dan ook alle eer aan:

Château Les Graves de Viaud, L’Émotion Nature

De natuur in het centrum van de knowhow

http://www.lesgravesdeviaud.fr

 

 

Wat betekent....

...biodynamica?

Een holistische benadering van het leven, rekening houdend met de plant in zijn omgeving

zijn relaties met de bodem, de lucht, de kosmos en andere planten en dieren. Biodynamiek

betekent het werken aan het evenwicht van onze wijnstokken voor een beter evenwicht van

onze wijnen.

...een VEGAN-wijn?

Het is een wijn zonder producten van dierlijke oorsprong gedurende het gehele proces van

transformatie en assemblage...

...Agrobosbouw?

de boom in het centrum van het landbouwsysteem. Bomen zijn een koolstofopslag op de lange termijn. Dit betekent dus het planten van bomen in de wijngaardpercelen voor hernieuwde synergie.