Traditionele macarons – Les Macarons de Joyeuse van Maison Charaix

Traditionele macarons – Les Macarons de Joyeuse van Maison Charaix

Traditionele macarons – Les Macarons de Joyeuse van Maison Charaix

Macarons – iedereen kent de typische Franse lekkernij van 2 kleurige biscuits met een crème-achtige vulling daartussen. Door de grote chef Pierre Hermé tot luxeproduct gemaakt en in de huidige vorm bekend en bemind over de hele wereld heeft dit product een lange geschiedenis, waarin de macaron een behoorlijke transformatie heeft doorgemaakt.

We nemen u mee naar Sicilië in de 8e eeuw, want ja, het is daar waar de oorsprong ligt van de maccarone, een desert van een biscuit op basis van gemalen amandelen. De amandelen waren op hun beurt meegenomen door op Sicilie gelegerde Arabische troepen. De term maccarruni was overigens toen een verzamelnaam van die Arabische troepen voor producten van gemalen granen - vandaar de gelijkenis met het pasta macaroni, wat ook van gemalen granen is en wat eveneens van Sicilië stamt.

Het duurde tot 24 september 1581 toen volgens een populaire vertelling Catherine de Médicis, de Italiaanse vrouw van Koning Henry III een feest organiseert waar ze de “maccarone” introduceert aan het Franse Hof. Een van de gasten, Hertog Anne de Joyeuse, een stad in de Franse Ardeche, nam dit mee voor zou vrouw. De Hertogin was hiervan erg te spreken waarop de Hertog opdracht geeft dit amandelkoekje na te maken; De “Macarons de Joyeuse” zijn geboren. 

Door de jaren heen zijn er buiten Joyeuse wel veel variaties ontstaan.

Zo waren er tijdens de Franse Revolutie nonnen in de Franse stad Nancy, die. macarons bakten en verkochten em daarmee hun onderdak te betalen. Ook dat waren amandelbiscuits en zijn in Nancy nog steeds verkrijgbaar; in het Maison de Soeurs Macarons.  

In de 20e eeuw ontstond de Parijse variant, toen patissier Pierre Desfontaines 2 amandelmeringues samengevoegde met een smaakvolle vulling ertussen. Tegenwoordig is Pierre Hermé, de absolute koning van de macarons. Deze beroemde kok, meermaals verkozen tot beste patissier ter wereld, heeft de macarons tot absoluut luxeproduct gemaakt met zijn verfijnde smaken en balans van de ingrediënten.

Zo werd de macaron wereldberoemd en zijn ze in de huidige vorm verkrijgbaar in talloze smaakvarianten van biscuits en vullingen.

Tot op de dag van vandaag worden ook de originele Macarons de Joyeuse nog gemaakt. Maison Charaix volgens het traditionele recept, van puur natuurlijke materialen, met amandelmeel, zonder toegevoegde conserveringsstoffen en kleurmiddelen,.

Bent u benieuwd hoe deze smaken? De originele macarons van Maison Charaix, gemaakt volgens traditionele methode, zijn nu verkrijgbaar bij Les Belles Saveurs.